Zapowiedź i specyfikacja procesora Qualcomm Snapdragon 670

okładka

Qualcomm oficjalnie zaprezentował nowy układ Snapdragon 670, następcę Snapdragona 660. Procesor ten wykorzystywany będzie w urządzeniach ze średniej półki cenowej.

Procesor Snapdragon 670 został wykonany w litografii 10 nm LPP.  W nowym układzie zmieniono konfigurację rdzeni oraz dodano funkcje powiązane z techniką maszynowego uczenia. Jednym słowem będzie wydajniejszy - nowa jednostka zapewni o 15 procent wyższą wydajność CPU i o 25 procent wyższą GPU względem swojego poprzednika. Nowy SoC niestety nie pozwoli na wyświetlanie treści z HDR, więc tu okaże się lepszym w tej kwestii procesor Snapdragon 710.

W Snapdragonie 670 znajdziemy dwa rdzenie Kryo 360 (Cortex-A75) pracujące z zegarem do 2 GHz i sześć słabszych Kryo 360 (Cortex-A55) pracujących z częstotliwością 1,7 GHz. Jeśli chodzi o układ graficzny to Qualcomm postawił na Adreno 615 i DSP Hexagon 685, pozwalający m.in. na rozpoznawanie fotografowanych obiektów i scenerii oraz poprawną obsługę komunikatów głosowych (techniki maszynowego uczenia). Procesor wyposażony został w kontroler LPDDR4x, obsługujący pamięć z taktowaniem do 1866 MHz.

R E K L A M A

Chip ten może współpracować z jednym sensorem optycznym o rozdzielczości 25 Mpx lub dwoma po 16 Mpx. Pozostałe możliwości także nie są niczego sobie - nagrywanie wideo w 4K przy 30 kl./s lub 1080p przy 120 kl./s, obsługa hybrydowego autofocusa to kolejne zalety..

Ponadto procesor Qualcomm Snapdragon 670 wykorzystuje to samo LTE co w Snapdragonie 660 - modem LTE Snapdragon X12 - z transmisją danych do 600 Mb/s w przypadku pobierania i do 150 Mb/s dla treści wysyłanych. W nowym chipie nie mogło zabraknąć także Bluetootha 5.0 i WiFi 802.11ac 2x2 MIMO.

Snapdragon 670 będzie w pełni kompatybilny z Quick Charge 4+, a pierwsze urządzenia z nowym procesorem powinny pojawić się na rynku w ciągu kilku najbliższych miesięcy.

 

Udostępnij
Źródło: Qualcomm

Wstecz

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Dalsze informacje Ok